fbpx
 

Hur löser vi kompetensförsörjningen i Norrland: “Om den som drar hårdast vinner, förlorar vi alla”

26 april, 2021

När vi om tio år ser tillbaka på den tid vi nu befinner oss i kommer vi säkerligen prata i termer som den moderna, hållbara och gröna revolutionen. Det handlar både om miljö, stål, batterier och vind, där innovativa företag såsom LKAB, Hybrit, Northvolt, H2 Green Steel och Facebook driver utvecklingen. Den stora frågan som vi alla redan idag vill besvara är hur vi löste utmaningarna som dessa enorma investeringar gav upphov till? Hur gick det med infrastrukturen och elförsörjningen? Och inte minst, hur löste vi kompetensförsörjningen?

Idag kan vi skriva ett likhetstecken mellan Norrland och attraktionskraft. Det som för gemene man började med Northvolts etablering i Skellefteå för några år sedan har fortsatt de senaste månaderna med Hybrits och H2 Green Steels satsningar i Gällivare respektive Bodens kommun. Många företag som sin vana trogen riktat sina blickar mot landets södra delar, och valt att förlägga sina investeringar i den landsänden, söker sig nu mot periferin och närmare bestämt till norra Sverige. Alla vill ta del av den innovativa, hållbara och gröna revolutionen som sker.

Samtidigt som det blåser framtidsvindar och möjligheterna ter sig vara oändliga, finns det trösklar att ta sig över. Claes Nordmark, kommunalråd i Boden, beskrev de tre största utmaningarna apropå H2 Green Steels etablering utanför Boden som:

 1. Kompetensförsörjningen.
 2. Infrastrukturen.
 3. Eltillgången.

– Det gäller att få fler att flytta hit till länet till alla spännande jobb som växer fram samtidigt som de investeringar som behöver göras i elnätet, järnvägar m.m. genomförs och det i rimlig tid, berättar han. Samt att vi behöver lösa eltillgången då det kan bli svårt att fortsätta skicka stora mängder el från norra till södra Sverige.

Vilka är de större investeringarna?

Investeringskalendern i Norrland är fullbelagd och här sammanfattar vi de större. Du kan se en geografisk förteckning längre ned.

 • LKAB (fossilfri järnsvamp): Fram till 2045 uppger företaget att man investerar ca 400 miljarder kronor i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.
 • Svevind (vindkraft): Bolaget säger sig investera 70 miljarder mellan åren 2021 – 2026 i Markbygden utanför Piteå.
 • Nortvolt (batteritillverkning): Var det stora mediala startskottet när man aviserade batterifabrikens upprättande i Skellefteå. Ungefär 40 miljarder kronor investerar man fram till 2025.
 • H2 Green Steel (fossilfritt stål): En av de senare etableringarna i Norrbotten, närmare bestämt i Norra Svartbyn, Boden. Mellan åren 2022 – 2024 räknar man med att investera ca 25 miljarder vilket ger upphov till 1500 arbetstillfällen under uppbyggnationen.
 • Hybrit (fossilfritt stål): Huruvida det är en nära kusin och partner eller konkurrent till H2GS får tiden utvisa, dock är det klart att man satser ca 12 miljarder kronor i länet fram till 2026.
 • Facebook (serverhallar): Att ett av världens mest kända och högst värderade bolag valt att förlägga en del av sina serverhallar till Luleå är ingen nyhet. Det är däremot värt att komma ihåg att den initiala investeringen på 10 miljarder, som inleddes 2009, fortsätter hela vägen fram till 2022.
det handar i norrland
Etableringar i Norrland har avlöst varandra de senaste åren. På kartan ser du ett axplock av de namnkunnigaste investeringarna, allt från LKAB:s storskaliga satsning i norra norr, till den gröna batterirevolutionen i Västerbotten och Skellefteå.

ByHart kommer av förklarliga skäl inte ge sig in i att försöka lösa frågeställningarna som berör infrastruktur och eltillgång, men vi har en viktig roll att spela i den globala kompetensförsörjningen som nu kanaliseras till norra Sverige.

Claes Nordmark igen:

– Vi behöver bli fler norrbottningar och här måste alla aktörer i länet samarbeta för att göra det vi kan, för det finns inte en enda lösning på hur vi ska få fler att vilja bosätta sig här utan det är en kombination av många olika lösningar, berättar han. Det handlar om att vi måste bli ännu bättre på att förmedla bilden av hur attraktivt det är att bo här, kunna erbjuda bostäder, ha relevanta utbildningar och mycket mer.

Hur hjälper ByHart företag med deras kompetensförsörjning?

Rekryteringen av nya medarbetare är kanske den enskilt viktigaste processen ett företag genomgår, oavsett om det är brist på relevant arbetskraft eller inte. Hållbara resultat är följden av att människorna på arbetsplatsen känner passion och vill prestera.

I de stora etableringarnas sköljvatten är den en sak som väger tyngre än någonting annat: Vi måste tillsammans och till varje pris undvika det vi kallar kannibalism inom kompetensförsörjningen.

– Det är en förutsättning för att vi gemensamt ska lyckas lösa situationen, säger John Mannberg, Marknadschef och grundare på ByHart. Det är inte en tid då arbetsgivare, eller för den delen rekryteringsbolag, ska fatta tag i tänkbara kandidaters armar där den som drar hårdast vinner. Det slutar bara med att vissa företag blir utan den kompetens de behöver. Och till syvende och sist finns inte arbetskraften lokalt. Vi behöver hitta den både i södra Sverige men också utanför landsgränserna.

Här får ni fem konkreta tips på hur ni ska göra för att lyckas med er kompetensförsörjning.

De stora företagen behöver nya medarbetare. Så behöver också de arbetsgivare som kommer skala upp sin verksamhet eller etablera sig i de ringar på vattnet som de större etableringarna ger upphov till. Det vi benämner som kringjobb är en stor del av de kommande arbetstillfällena och svårare att uppskatta till sin omfattning.

Vi hittar internationell arbetskraft till ert företag i Sverige

ByHarts hjärta klappar extra hårt för Norrland. Vår kundbas är för stunden till stor del förankrat inom länet även om vi har en rad kunder som verkar på den svenska och nordiska marknaden. Att vi inom kompetensförsörjning dagligen arbetar utanför Sveriges gränser är kanske inte lika välkänt. Vi har kanalerna, metoderna och nätverket som omsluter alla världsdelar. Vi arbetar med all form av kompetensförsörjning, allt från att hitta ert företags nästa VD till specialister i olika roller.

Vi hjälper företag att finna människor med rätt kompetenser, oavsett var de befinner sig i världen. Två exempel på tjänster som vi innehar är:

 • Certifierade Arbetsgivare som också benämns som Fast Track. I korthet är ByHart certifierade för att hantera arbetstillstånd för ert företags räkning vilket möjliggör en snabb start.
 • ICT Permits där vi har möjlighet att snabbt och enkelt förflytta medarbetare (specialister) inom koncernen från ett annat land och in i Sverige.

Se hur vi arbetar.

kompetensforsorjning i norrland scaled
Skärmdump från vårt bildspel på vår Instagram. Följ gärna byhart_ab.

Vi skräddarsyr kompetensförsörjningen för att passa ert företag. Att vara attraktiv som arbetsgivare, vilket vi inledde denna artikel med, är viktigare än någonsin tidigare. Bara detta enskilda ämne tar lång tid att avhandla, men tills vidare kan ni läsa om vad ni som arbetsgivare behöver göra för att vara säkra på att era blivande medarbetare hamnar rätt hos just er.

ByHart gör inga hastverk utan lägger både möda och tid för att skapa en process och ett material som väcker uppmärksamhet och fångar kommande stjärnskott till ert företag. Vi lyfter inte bara ert företag, helt enkelt, utan även den fantastiska plats Norrland är. Vi får aldrig glömma att vi gemensamt måste verka för att skapa hållbara arbetstillfällen där potentiella medarbetare vill flytta hit på riktigt. Inte fly in, fly out.

Kontakta oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa ert företag.

BYHART ABKontaktuppgifter
Besök oss, ring, skicka ett mail eller chatta med oss här direkt.
BYHART I VÄRLDENVar Hittar Ni Oss?
https://www.byhart.se/wp-content/uploads/2020/03/world-map.jpg
KOPPLA IHOP ER MED OSSSociala Medier
Följ oss för att ta del av det senaste som händer.
BYHART ABKontaktuppgifter
Besök oss, ring, skicka ett mail eller chatta med oss här direkt.
BYHART I VÄRLDENVar Hittar Ni Oss?
https://www.byhart.se/wp-content/uploads/2020/03/world-map.jpg
KOPPLA IHOP ER MED OSSSociala Medier
Följ oss för att ta del av det senaste som händer.

ByHart AB © 2022. All rights reserved.

ByHart AB © 2022. All rights reserved.