fbpx
 

Hur ska du göra för att lyckas med kompetensförsörjningen? Vi ger dig 5 konkreta tips

4 februari, 2021

Hur kan det kännas så svårt med kompetensförsörjning, eller rekrytering som ofta är ordet i folkmun, när det egentligen är ganska enkelt och framförallt har ett väldigt positivt mål: att hitta rätt person med en kompetens/kunskap som ska bidra till en ännu bättre verksamhet och arbetsplats? Här kan du läsa om hur vi ser på kompetensförsörjning där vi bjuder på 5 tips om hur du lyckas.

Att jobba med kompetensförsörjning och rekrytering kan såklart innebära otroligt många olika saker och processer. När det gäller rekrytering finns dessutom en hel del lagstiftning och regelverk att ta hänsyn till, det kostar tid, pengar, ansträngning och engagemang. Och så finns det alltid en viss risk, tänk det om det blir fel?

Det finns nästan lika många sätt att genomföra en rekrytering som det finns verksamheter. Precis så ska det vara tycker vi på ByHart. I vår värld handlar det nämligen om precis det, att hitta rätt metod och tillvägagångssätt för att just din verksamhet ska nå målet. Vilka förutsättningar, behov och resurser har du? Låt inte metoden stå i vägen för målet. Utan utgå från målet att rekrytera rätt kompetens i rätt tid (och välj den metod som ger ett stöd på vägen dit).

Svårt behöver det inte vara, men det finns ett antal saker att tänka på för att göra det lättare. Här bjuder vi på våra första 5 tips på vägen för att lyckas med din nästa rekrytering.

5 tips
Vi ger dig 5 konkreta tips på hur dig kan lyckas med företagets kompetensförsörjning.
1. A&O

Kravspecifikation – det kan inte sägas för många gånger att allt börjar med den. Faktiskt slutar det även med den om ni skulle råka köra i diket.

Låt jobbet med att bryta, bända och formulera krav och annons få ta tid. Låt flera ögon läsa och gärna med perspektiv från andra verksamheter som den aktuella funktionen ska samverka med.

Ställ er frågan om hur behovet av en viss kompetens ser ut nu, nästa år – och om 5 år. Är det en ersättningsrekrytering, eller är det snarare en ny funktion/befattning som ska inrättas? Vad behövs för att komplettera det som saknas idag?

Det är NU ni har möjligheten att göra anpassningar av organisationens funktioners/befattningars innehåll och kompetenskrav. Kanske även en möjlighet att se över behov av intern rörlighet.

2. Intern rörlighet – vi kommer se mer av det

Påminn dig själv om att varje ny rekrytering är en extra bra möjlighet att se över den interna kompetensförsörjningen, och eventuell möjlighet till individuell kompetensutveckling för de medarbetare du redan har.

Du får kanske möjlighet att behålla en duktig medarbetare så att befintliga kunskap och erfarenhet stannar, samtidigt som det ges tillfälle att samordna och renodla en annan typ av kvalifikationer.

Eller är det kompetensomställning till följd av teknisk utveckling och digitala möjligheter?

Modern forskning som tittat på framtida konsekvenser inom kompetensförsörjning till följd av covid-19, visar också att intern rörlighet blir allt viktigare som följd av anställningsstopp där extern rekrytering av extern kompetens inte finns utan befintliga medarbetare istället måste fylla kritiska roller.

Oavsett vilken orsaken är så är det alltid läge att inventera vilka möjligheter som finns och tänka långsiktigt.

3. Transparens

Transparens är viktigt för att skapa förtroende för dig som arbetsgivare. Visa alla sökanden att ni är att lita på genom löpande uppdateringar och information om var i processen ni är. Urval, intervjuer, nästa steg, tänkt tidplan etc.

”Släpp kandidater” som ni direkt ser inte kan bli aktuella. Det vill säga låt dem inte gå ovetande och funderade, och hoppas på att du kanske snart ringer och kallar till en intervju. Rak och ärlig kommunikation uppskattas i stor sett av alla. Gå bara till dig själv, vad hade du uppskattat?

Klicka här för att se alla våra lediga (officiellt annonserade) tjänster.

Att vara transparent i information och kommunikation är lika viktigt intern som externt. Låt kollegor veta hur du resonerat i kravspecifikation, hur eventuell överlappning och onboarding är tänkt, prata med berörda om olika scenarion för att möta ökad arbetsbelastning om det blir ett glapp innan den nya medarbetaren finns på plats.

4. Återkoppling

Är målet att behålla medarbetare ni anställer, inte bara rekrytera rätt person här och nu? Har ni fångat kandidatens framtidsplaner och förhoppningar om att kunna utvecklas? Kan ni i så fall möta och leva upp till de förväntningarna?

Ge en realistisk bild av jobbet, arbetsplatsen, kulturen. Låt kandidaten vilja välja er!

Tillsamammans med transparens bidrar återkopplingen till att skapa en positiv bild av ditt företag som en attraktiv och bra arbetsplats. Sträva efter att alla sökande ska ha en positiv känsla av att ha varit del av rekryteringen, att deras ansträngning att söka jobbet resulterade i en ansträngning även hos arbetsgivaren.

call back
Våga vägra försaka dina kandidater. Ta väl hand om de som söker jobb hos dig.
5. Effektivitet

Om du inte redan har gjort det, är det dags att överge modellen att ta emot ansökningar via mail. Ineffektivt på så många sätt. Kräver onödig tid av diverse administrativa moment för att sammanställa och dela ansökningar till de som medverkar i rekryteringsarbetet, svårt att överblicka samt att det finns vissa risker med förfarandet.

Använd ett systemstöd för all hantering av ansökningar, den löpande kommunikationen, dokumentation av urvalsprocessen och bokning av möten/intervjuer. Många system ger också möjlighet till hjälp i gallring och urvalsarbetet så att ytterligare arbetstid sparas och kvaliteten blir högre och objektiv.

Sist men inte minst, du har en betydligt säkrare hantering för att efterleva kraven enligt GDPR.

(Det finns många systemstöd, väljer du att låta oss på ByHart hjälpa er med rekryteringen ingår självklart tillgång till vårt systemstöd under hela processen. Läs mer om hur vi arbetar med kompetensförsörjning och vilken bredd vi har när vi skräddarsyr den lösning som passar ditt företag bäst.)

Om du vill veta mer om hur vi på ByHart jobbar i våra rekryteringsuppdrag eller med kompetensförsörjning i ett HR-uppdrag, tveka inte att höra av dig. Vi hjälper gärna till med en översyn av rekryteringsprocessen mot bakgrund av önskad företagskultur och kritiska affärsmål.

BYHART ABKontaktuppgifter
Besök oss, ring, skicka ett mail eller chatta med oss här direkt.
BYHART I VÄRLDENVar Hittar Ni Oss?
https://www.byhart.se/wp-content/uploads/2020/03/world-map.jpg
KOPPLA IHOP ER MED OSSSociala Medier
Följ oss för att ta del av det senaste som händer.
BYHART ABKontaktuppgifter
Besök oss, ring, skicka ett mail eller chatta med oss här direkt.
BYHART I VÄRLDENVar Hittar Ni Oss?
https://www.byhart.se/wp-content/uploads/2020/03/world-map.jpg
KOPPLA IHOP ER MED OSSSociala Medier
Följ oss för att ta del av det senaste som händer.

ByHart AB © 2022. All rights reserved.

ByHart AB © 2022. All rights reserved.