fbpx
 

Vad är en arbetsplats?

10 juni, 2021

Hur ska vi tänka kring våra arbetsplatser framöver när restriktioner lättar och vi börjar återgå till det som redan nu kallas för det nya normala?  Vi ger dig våra tankar som du med fördel kan se som tips och idéer på hur du ökar ditt företags attraktionskraft och dina medarbetares trivsel och effektivitet.

Våra arbetsplatser förändras och processen har påskyndats i och med pandemin. Men hur kommer framtidens arbetsplats se ut? Spekulera kan vi göra. Och så mäts det också. Oj, vad det mäts! Den senaste tiden har en mängd undersökningar och mätningar presenterats. Siffrorna skiljer sig såklart något åt, men en sak är glasklar – kontorsarbete fem dagar i veckan på en och samma plats vill inte svenskarna gå tillbaka till. Exempelvis vill tre av fyra kunna arbete från en tredje arbetsplats, utöver hem och kontor*.

Lyxen att jobba på kontor

Hemmakontoret råder det helt klart delade meningar om. Och förutsättningar.

Innan pandemin var vi noga med att prata om vikten av att skilja på arbete och fritid, kanske framförallt i sammanhang som rörde stress och att ge sig själv möjlighet att ”vila” hjärnan emellanåt från jobbrelaterad input. Ungefär på samma sätt som vi brukar prata om att om du har ett jobb som inte kräver det, låta bli att läsa din mail efter arbetstid.

Och så plötsligt satt vi där. Med laptopen. Vid köksbordet. I soffan. I sängen? För många blev det hemarbete som en gång sågs som en möjlighet, ja, kanske rent av som en förmån, förvandlat till något påtvingat och svårt att hitta en bra form för. Nätverk som strulade för att flera familjemedlemmar samtidigt försökte sig på teamsmöten med video, strykbrädan som ständigt stod framme mitt i vardagsrummet som alternativt ståbord.

home office
Har hemarbete under det senaste året förvandlats från något som sågs som ett förmån till ett påtvingat måste?

Hur enkelt är det inte att bara kolla av mailen lite snabbt när datorn ändå står där på köksbordet och middagen stod på spisen och puttrade? Vardag och jobb blev en enda pytt-i-panna.

Vi började längta efter våra skrivbord. Och arbetsgivarna köpte skrivbord som aldrig förr. Ergonomi – check!

Vi började längta efter att träffa kollegor. Någon att prata lite ditt och datt med när det var dags för kaffepaus. Och vi införde kaffepaus via ZOOM. Hur mysigt som helst…

Lyxen att jobba hemifrån

Och så samtidigt. Vilken frihet! Dagarna blev längre och den tid som tidigare lades på att transportera sig till jobb och hämtning av barn på förskolor kunde ersättas med en morgonpromenad eller ett träningspass. En timmes lunchrast hemma ger möjlighet till val av både ”måsten” och nöjen (dammsuga, Netflix eller en löprunda – valet är ditt).

Jobbresor på flera timmar plus övernattning för att sitta med på ett 1-timmes möte?

Koncentration utan pratsugen kollega som hänger i dörrposten.

Och visst är det lätt att ”bara slänga in en tvätt” emellanåt bara för att ta en micropaus.

office
Att gå tillbaka till kontorsarbete fem dagar i veckan är i något svenskar verkar se fram emot.

Äta kakan och ha den kvar

Ja, det är kanske den där tredje alternativa arbetsplatsen? Oavsett om det är en av företagets kontorshubbar i huvudstaden, fjällstugan, grannens källare, en co-workningyta eller en paxad plats på favorithotellet så är det förmodligen ett aktivt val.

Det råder såklart delade meningar även hos arbetsgivarna om hur den tredje arbetsplatsen ska kunna matcha både verksamhetens behov och medarbetarnas önskemål. Många plus och många minus. Upplevda möjligheter och upplevda svårigheter eller rent av problem.

Problemen lämnar vi därhän i just den här artikeln och fokuserar på några exempel.

Ekonomi – Kanske behövs det mindre kontorsyta och därmed lägre lokalhyror om inte alla medarbetare är på kontoret samtidigt? Den ”tredje arbetsplatsen” kan dessutom innebära en kreativ och stimulerande miljö.

Bättre prestation – All forskning visar att möjligheten att anpassa och själv kunna påverka sin arbetsmiljö och sin arbetsdag ger bättre upplevd hälsa och engagemang för sitt arbete.

Employer Branding – Say no more!

Arbetsmiljö och hälsa – Du vet väl om att du har arbetsmiljöansvar för medarbetare i hemmet? En delikat utmaning att kontrollera och ansvara för. Att köpa höj-och sänkbara skrivbord innebär inte att arbetsmiljön kontrollerad. Betydligt lättare för alla att säkra en extern arbetsplats än att göra hembesök?

Funderar du på hur du ska arbeta med arbetsmiljön vid hemarbete, om din rehabiliteringsrutin är anpassad för ökat hemarbete, hur policy för hem- eller distansarbete på ditt företag bäst utformas för att matcha både behov och önskemål? Kontakta oss så berättar vi mer.

cookie
Vilken medelväg är bäst när vi ska finna framtidens arbetsplats? Den plats som ökar trivsel och effektivitet, och inte minst företagets lönsamhet?

Lyxen att kunna välja aktivt

Flera av de livsstilsförändringar som gjorts under pandemin kommer att hålla i sig och innebära fortsatta förändringar och anpassningar för både arbetsgivare och individ. Många har vant sig vid förmånen av att kunna vara lite mer flexibel under sin arbetsdag och att aktivt anpassa valet av arbetsplats till arbetsuppgift. Telefonsamtalet kan kombineras med en promenad (”prata&knata” som vi säger på ByHart 😊). Fokuserat rapportskrivande görs bäst instängd några timmar hemma i källaren när barnen gått till skolan, och APT och Onboardning av nya medarbetare görs kanske bäst live på kontoret?

Den arbetsgivare som inte är med på banan riskerar att hamna i diket.

Poängen här är INTE att alla arbetsgivare berörs av exakt detta exempel om arbetsplatser. Poängen är inte heller att det ska vara fritt val för varje medarbetare att bestämma var man känner för att jobba när väckarklockan ringer. Det är alltid verksamhetens behov och förutsättningar som kommer styra för att hitta bra lösningar. Poängen är att det gäller att ha ett aktivt och öppet sinne för behovet av ständiga förbättringar i en föränderlig värld. Från omvärld, kunder och medarbetare.

Apropå att vara aktiv. Har du en klocka med stegräknare eller ett aktivitetsband, har du säkerligen lagt märke till att antalet steg/aktiva minuter inte blir särskilt många under en arbetsdag inom hemmets fyra väggar. Och om det är något som påverkar hälsan negativt mer än någon annan enskild faktor så är det just stillasittande.

*Undersökning nyligen presenterad av Accenture, där mer än 10 000 människor från 19 länder deltog, bland annat Sverige.
BYHART ABKontaktuppgifter
Besök oss, ring, skicka ett mail eller chatta med oss här direkt.
BYHART I VÄRLDENVar Hittar Ni Oss?
https://www.byhart.se/wp-content/uploads/2020/03/world-map.jpg
KOPPLA IHOP ER MED OSSSociala Medier
Följ oss för att ta del av det senaste som händer.
BYHART ABKontaktuppgifter
Besök oss, ring, skicka ett mail eller chatta med oss här direkt.
BYHART I VÄRLDENVar Hittar Ni Oss?
https://www.byhart.se/wp-content/uploads/2020/03/world-map.jpg
KOPPLA IHOP ER MED OSSSociala Medier
Följ oss för att ta del av det senaste som händer.

ByHart AB © 2022. All rights reserved.

ByHart AB © 2022. All rights reserved.